Βιογραφικό

Νίκος Χουντής

Νίκος Χουντής

Ευρωβουλευτής Λαϊκής Ενότητας

Είναι πτυχιούχος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός) και του Παντείου Πανεπιστημίου (Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σπουδές).

Εντάχθηκε στις γραμμές της Αριστεράς την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα και οργανώθηκε στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από το 1987, του Πολιτικού Γραφείου και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας μετά το 13ο Συνέδριο το 1991.

Στον Συνασπισμό από την ίδρυσή του και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας από το 1992. Από το 1996 έως το 2000 Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας. Το 2000 έως το 2004 Υπεύθυνος για την Εξωτερική και Ευρωπαϊκή πολιτική και για το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Διετέλεσε Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ το 2004. Τον Μάιο 2005 εκλέχθηκε Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Τον Φεβρουάριο 2008 επανεκλέχθηκε Γραμματέας της ΚΠΕ, μετά το 5ο Συνέδριο του Κόμματος.

Εκλέχτηκε ευρωβουλευτής, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, στις ευρωεκλογές του 2009. Συμμετέχει στην συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE/NGL).

Εκλέχτηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις 27/1/2015. Συμμετείχε στην κυβέρνηση ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Αποχώρησε από την κυβέρνηση μετά τη συμφωνία της 15/7/2015 με τους δανειστές και από τη Βουλή, προκειμένου να αναδειχθεί ευρωβουλευτής, ως πρώτος επιλαχών, μετά την αποχώρηση του Μανώλη Γλέζου από την Ευρωβουλή.

Μετά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Λαϊκής Ενότητας» της οποίας παραμένει Ευρωβουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της.

Στην Ευρωβουλή είναι μέλος της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών.

Click to Translate »