Επιστολή διαμαρτυρίας για τις ευρωπαϊκές πολιτικές μετανάστευσης και την ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, έστειλαν στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φράνς Τίμερμανς, 18 ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη «Λαϊκή Ενότητα – Μέτωπο Ανατροπής», Νίκος Χουντής.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές καταγγέλλουν τη δίωξη του  και άλλων 9 Ευρωπαίων πολιτών, που τον Ιούνιο του 2017, παρείχαν ανθρωπιστική βοήθεια και διάσωση σε χιλιάδες συνανθρώπους μας στη Μεσόγειο, με την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων (human trafficking) από την Ιταλική δικαιοσύνη.

Στη συνέχεια της επιστολής τους επισημαίνουν ότι η κατάσταση στη Μεσόγειο Θάλασσα επιδεινώνεται και οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης καθίστανται όλο και πιο πολύπλοκες, τονίζοντας παράλληλα τη θέση τους για τερματισμό των πολιτικών της Ευρώπης-Φρούριο και της στρατιωτικοποίησης των συνόρων.

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή:

Σχετικά με την ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας

Αγαπητέ Αντιπρόεδρε Timmermans,

Ως βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σας γράφουμε για να εκφράσουμε την ανησυχία μας για την κατάσταση του Miguel Roldan και άλλων 9 ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι κατηγορούνται για εμπορία ανθρώπων (human trafficking) στην Ιταλία.

Τον Ιούνιο του 2017 ο πυροσβέστης Miguel Roldán από τη Μάλαγα εργάστηκε στο σκάφος Iuventa της γερμανικής ΜΚΟ Jugend Rettet και συμμετείχε, μαζί με τους συναδέλφους του, στη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το έργο του πλοίου μπλοκαρίστηκε στις 2 Αυγούστου, όταν οι ιταλικές αρχές το ακινητοποίησαν και άρχισαν έρευνα για υποτιθέμενη εμπορία ανθρώπων. Ως αποτέλεσμα, ένα δικαστήριο στο Τράπανι της Σικελίας, κατηγορεί τον Miguel Roldan και τα άλλα 9 μέλη του πληρώματος  για  εμπορία ανθρώπων, κατηγορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ποινές φυλάκισης μέχρι και 20 χρόνια.

Η υπόθεση βρίσκεται υπό έρευνα και μέρος της περίληψης περιβάλλεται από άκρα μυστικότητα. Είναι πιθανό ότι αυτή η φάση τελειώνει αυτό το καλοκαίρι και εάν τελικά διενεργηθεί δίκη, θα μπορούσε να ξεκινήσει στο τέλος του έτους. Η Μεσόγειος Θάλασσα εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος μαζικός τάφος στον κόσμο. Το 2016, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι χάθηκαν, προσπαθώντας να αποφύγουν από τον πόλεμο, τη δυστυχία και τις διώξεις, αναζητώντας μια αξιοπρεπή ζωή.

 Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM), το 2017, 3.116 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι από αυτούς (2.832) να χάνονται επί του κεντρικού διαδρόμου, στον οποίο ο Roldán βοήθησε εθελοντικά. Όσον αφορά το 2018, 2.262 άτομα χάθηκαν και σύμφωνα με την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η συχνότητα των θανάτων αυξήθηκε παράλληλα με τη μείωση των δυνατοτήτων έρευνας και διάσωσης των ΜΚΟ.

Η κατάσταση του Roldan είναι παρόμοια με αυτή που βίωσαν πριν από λίγους μήνες τρεις άλλοι πυροσβέστες μέλη της ΜΚΟ Proem-aid, οι οποίοι κατηγορήθηκαν από την ελληνική δικαιοσύνη για απόπειρα εμπορίας ανθρώπων, αν και τελικά αθωώθηκαν. Και αποτελεί ένα άλλο παράδειγμα ποινικοποίησης της αλληλεγγύης και της συστηματικής μη τήρησης του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, καθώς και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Δικαίου – υποχρέωση παροχής βοήθειας σε όλα τα άτομα που κινδυνεύουν στη θάλασσα – ή το πιο στοιχειώδες από τα ανθρώπινα δικαιώματα – το δικαίωμα στη ζωή.

Η κατάσταση στη Μεσόγειο Θάλασσα επιδεινώνεται και οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης καθίστανται όλο και πιο πολύπλοκες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απαιτείται, περισσότερο από ποτέ, η αλλαγή των μεταναστευτικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: οι πολιτικές ασύλου, το τέλος της εξωτερικοποίησης των συνόρων, η λήξη της Ευρώπης Φρούριου, ο τερματισμός της νομιμοποίησης της στρατιωτικοποίησης των συνόρων και ο τερματισμός της ποινικοποίησης της αλληλεγγύης και της ανθρωπιστικής βοήθειας , η οποία δεν προέρχεται μόνο από τον σημερινό Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, αλλά εδώ και χρόνια ζυμώνεται στις Βρυξέλλες.

 Η αλληλεγγύη στη θάλασσα δεν μπορεί να τελειώσει πίσω από τους φραγμούς. Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για τη διεθνή νομιμότητα και το ευρωπαϊκό δίκαιο, τον ευρωπαϊκό χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων και το διεθνές ναυτικό δίκαιο. Εκφράζουμε την υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας με τον Miguel Roldán και τα άλλα 9 μέλη της Iuventa.

 Θεωρούμε ότι οι διασώσεις που διεξήχθησαν προωθήθηκαν από αλληλεγγύη και ανθρωπιστικούς λόγους και για αυτό ζητούμε την αθώωσή τους, διότι, όπως ισχυρίζεται ο Roldán: «Μόνο ένα λεπτό στη φυλακή για σωτηρία ζωών θα ήταν πάρα πολύ».

 Υπογράφουν:

 1. Nikolaos Chountis, GUE/NGL, Λαϊκή Ενότητα, Ελλάδα
 2. Miguel Urbán Crespo, GUE/NGL, Podemos, Ισπανία
 3. Tania Gonzalez Penas, GUE/NGL, Podemos, Ισπανία
 4. Martin Schirdewan, GUE/NGL, Die Linke, Γερμανία
 5. Helmut Scholz, GUE/NGL, Die Linke, Γερμανία
 6. Paloma Lopez Bermejo, GUE/NGL, Ενωμένη Αριστερά, Ισπανίας
 7. Marina Albiol Guzman, GUE/NGL, Ενωμένη Αριστερά, Ισπανίας
 8. Lidia Senra Rodriguez, GUE/NGL, Ανεξάρτητη, Ισπανίας
 9. Xabier Benito Ziluaga, GUE/NGL, Podemos, Ισπανία
 10. Estefania Torres Martinez, GUE/NGL, Podemos, Ισπανία
 11. Stefan Eck, Ανεξάρτητος, GUE/NGL, Γερμανία
 12. Marie-Christine Vergiat, GUE/NGL, Ανεξάρτητη, Γαλλία
 13. Patrick Le Hyarick, GUE/NGL, Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
 14. Barbara Spinelli, GUE/NGL, Ανεξάρτητη, Ιταλία
 15. MariePierre Vieu, GUE/NGL, Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
 16. Lola Sanchez Caldentey, GUE/NGL, Podemos, Ισπανία
 17. Ana Miranda, Πράσινοι, Ισπανία
 18. Eleonora Forenza, GUE/NGL, Κομμουνιστική Επανίδρυση, Ιταλία

 

 

 

Click to Translate »