Δήλωση Νίκου Χουντή (ΛΑΕ) για την Έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα:

  • Δεν ήταν αναπόφευκτα τα Μνημόνια της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής που επιβλήθηκαν στο όνομα της σωτηρίας της χώρας

Μετά τον πρώην πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάιζεμπλουμ, που σε ερώτηση του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας – Μέτωπο Ανατροπής, Νίκου Χουντή, στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, το Νοέμβριο του 2016, παραδέχτηκε ότι τα Μνημόνια στην Ελλάδα επιβλήθηκαν για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, τώρα έρχεται και το ΔΝΤ να επιβεβαιώσει ότι η οικονομική και κοινωνική καταστροφή του ελληνικού λαού δεν ήταν μια ‘αναπόφευκτη θυσία’ για τη σωτηρία της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση που αξιολογεί τα προγράμματα προσαρμογής που έχει χρηματοδοτήσει, ομολογεί ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης καθυστέρησαν την απόφαση για το αναγκαίο κούρεμα του ελληνικού χρέους, επειδή οι τράπεζές τους κατείχαν σημαντικό αριθμό ελληνικών ομολόγων. Δηλαδή, επιβλήθηκε ένα μνημόνιο οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής, για να σωθούν και να περιορίσουν τις ζημιές τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά τον κ. Ντάιζεμπλουμ, πρώην πρόεδρο του Eurogroup, που σε ερώτησή μου στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, το Νοέμβριο του 2016, παραδέχτηκε ότι τα μνημόνια επιβλήθηκαν στην Ελλάδα για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, τώρα ήρθε και το ΔΝΤ, να επιβεβαιώσει ότι οι πολιτικές λιτότητας και τα Μνημόνια καταστροφής, δεν ήταν μια ‘αναπόφευκτη θυσία’ για τη σωτηρία της χώρας.

Σε ειδική έκθεση για τα μνημόνια, το ΔΝΤ αναφέρει συγκεκριμένα για την Ελλάδα, ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης καθυστέρησαν την απόφαση για κούρεμα του ελληνικού χρέους, γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα.

Ομολογεί, επομένως, το Ταμείο ότι ο ελληνικός λαός θυσιάστηκε, με την επιβολή σκληρών πολιτικών λιτότητας, απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ, για να κρύψει τις δικές του ευθύνες στον σχεδιασμό και εφαρμογή αποτυχημένων και καταστροφικών πολιτικών, ομολογεί λάθη και παραλήψεις των ευρωπαίων δανειστών.

Το πολιτικό κατεστημένο, τα κόμματα που στηρίζουν τη λογική και την πολιτική των Μνημονίων, έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που βιώνει ο ελληνικός λαός, για τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα του 3.5% του ΑΕΠ που πρέπει να πληρώσει για να εξυπηρετήσει ένα μη-βιώσιμο χρέος.

Η Λαϊκή Ενότητα – Μέτωπο Ανατροπής είναι η μόνη πολιτική δύναμη που αγωνίζεται για την ακύρωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, το γενναίο κούρεμα του χρέους και την κατάργηση του Υπερταμείου που ξεπουλά τον δημόσιο πλούτο.

Στις ευρωεκλογές ο ελληνικός λαός να μετατρέψει το θυμό και την οργή του σε δύναμη ανατροπής των πολιτικών της λιτότητας, γυρνώντας την πλάτη του στους πολιτικούς υπεύθυνους της μνημονιακής καταστροφής και στηρίζοντας την ανυπότακτη Αριστερά, την Λαϊκή Ενότητα-Μέτωπο Ανατροπής»

Click to Translate »